۱۴۰۰ خرداد ۲۱, جمعه

خطر تکرار سناریوی قتل علیرضا شیرمحمدعلی

 کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، در دومین سالگرد قتل علیرضا شیرمحمدعلی ، خطر تکرار سناریوی قتل او در زندان تهران بزرگ همچنان جان بسیاری از زندانیان سیاسی را تهدید می‌کند.

دوسال پیش در شامگاه دوشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۸, زندانی سیاسی علیرضا شیرمحمدعلی, در تیپ ۱ اندرزگاه ۱۱ زندان تهران بزرگ توسط ۲ نفر از زندانیان جرائم خطرناک بنامهای محمدرضا خلیل زاده و حمیدرضا شجاع زاده که در بند زندانیان سیاسی نگهداری میشدند با ۵۰ ضربه چاقو مورد حمله قرارگرفت و از ناحیه شاهرگ و شکم بشدت مجروح شد. اما با توجه به شدت و میزان جراحات قبل از رسیدن به بیمارستان جان خود را از دست داد.

علیرضا شیرمحمدعلی ۲۱ ساله و اهل محله نازی آباد تهران بود و در تاریخ ۲۶ تیر ماه ۱۳۹۷ به دلیل فعالیت در فضای مجازی بازداشت و از بابت اتهامات «توهین به خمینی و خامنه ای» «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» به ۸ سال حبس تعزیری محکوم شده بود.

محمدهادی عرفانیان کاسب، وکیل مدافع علیرضا شیرمحمدعلی، در دومین سالگرد قتل وی نوشت:

«در سالگرد موکل جوانم علیرضا شیرمحمدعلی که با ۵۰ ضربه بطور بسیار وحشیانه در زندان تهران بزرگ به قتل رسید و علیرغم صحبتها وبحثهای مختلف در مطبوعات متاسفانه طرح تفکیک زندانیان بطور کامل اجرا نشده است. هیچگاه اولین ملاقات با علیرضا در دادگاه انقلاب را فراموش نخواهم کرد. یادت گرامی».
(آقای عرفانیان کاسب اخیرا به دلایلی از جمله مصاحبه‌ در مورد قتل موکلش علیرضا شیرمحمدعلی، با رسانه‌های داخل و بازنشر آن توسط رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور به ۹۵ روز حبس تعزیری محکوم شده است.)

اکنون و بعد از گذشت ۲ سال از این قتل جنایتکارانه، زندانیان سیاسی بسیاری بدلیل عدم رعایت اصل تفکیک جرائم، قربانی همین سناریوی شوم هستند.

عوامل زندان به عمد زندانیان سیاسی را با بهانه های مختلف از بند زندانیان سیاسی خارج کرده و در بند زندانیان جرائم خشن و خطرناک قرار میدهند تا آنها را سربه نیست یا تحت آزار و اذیت و فشار بیشتر قرار بدهند.

اخیرا در زندان تهران بزرگ، مسئولان و عوامل زندان به دنبال تبدیل اتهامات زندانیان سیاسی، بخصوص معترضان آبان ۹۸، از امنیتی به عادی هستند تا آنها را به بندهای زندانیان جرائم عادی منتقل کنند.

از جمله می توان به زندانیان سیاسی حسین هاشمی و محمدترکمانی اشاره کرد که در زندان تهران بزرگ از بند زندانیان سیاسی به بند زندانیان جرائم خشن منتقل شده اند.

محمدترکمانی در یک پیام صوتی در توضیح این شرایط گفته است:‌

ملت ایران من محمد ترکمانی محکوم سیاسی به اتهام توهین به مقدسات در حال تحمل حبس ۵ ساله ام می باشم که از بند سیاسی های تهران بزرگ با کلک و دروغ مرا به خارج از بند کشیده اند. حال در تیپ ۴ اندرزگاه ۳ سالن سه مربوط به اشرار و جرائم خشن در حال تحمل حبس می باشم.
روی سخنم به آقای رئیسی است. آقای رئیسی دو سال پیش علیرضا شیرمحمدعلی را در بند اشرار کشتند و بعدها فقط از علیرضا مهربانی هایش و هشتگ ها به جا ماند.
آقای رئیسی، اختلاس گران را در سالن های لوکس که با پول همین مردم تجهیز شده نگهداری میکنید و مایی که به این دزدان شیک پوش معترض بودیم را در میان اشرار نگهداری میکنند. قبل از اینکه برای ما اتفاقی بیفتد لطفا وارد عمل شوید و ما را از این جهنم دره نجات دهید.

علاوه بر این در سایر زندانها از جمله در زندان قرچک ورامین این سناریو بارها و بارها درمورد زنان زندانی تکرار شده و می شود. رئیس جنایتکار این زندان صغرا خدادادی زنان زندان عادی را بر علیه زنان زندانی سیاسی اجیر کرده و به جان آنها می اندازد. در آخرین مورد روز ۱۷ خرداد۱۴۰۰ زندانی سیاسی شکیلا منفرد، به‌دلیل «عدم رعایت اصل تفکیک جرائم»، توسط تعدادی از زندانیان جرائم عمومی مورد ضرب و شتم قرار گرفت. پیشتر نیز در همین زندان زهرا صفایی، فروغ تقی پور، پرستو معینی و گلرخ ایرایی ووو بارها هدف این وحشی گری ها قرار گرفته و حتی علنا به مرگ تهدید شده اند.

در یک نمونه دیگر، رئیس زندان مرکزی ارومیه در همدستی با قاضی ناظر بنام مختاری و مسئول اطلاعات زندان، با تحریک و تطمیع یک زندانی بنام علی گفتاری که به اتهام حمل سلاح و زورگیری در این زندان محبوس است؛ قصد ایجاد درگیری بمنظور وارد آوردن فشار و ایجاد محدودیت علیه سایر زندانیان بند مشاوره بخصوص زندانیان سیاسی مستقر در این بند را دارد.

در مورد دیگر میتوان به زندانی سیاسی ارژنگ داوودی اشاره کرد که بعد از ۵ سال تبعید در زندانهای زابل و زاهدان، در زندان تهران بزرگ پذیرفته نشد چرا که مسئولان زندان بیم آن داشتند که این زندانی سیاسی مقاوم، بر روی جوانان معترض تاثیر گذاشته و به آنها روحیه شجاعت تزریق کند، به همین دلیل او را به زندان رجایی شهر بردند و درزندان رجایی شهر نیز اکنون بعد از گذشت یک ماه همچنان به بند زندانیان سیاسی منتقل نشده و رئیس زندان گفته است که قصد دارد او را به بند زندانیان جرائم عادی منتقل کند.

یک زندانی که اخیرا از زندان آزاد شده به کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام گفت: «رژیم برای اینکه زندانیان سیاسی را از سر راه بردارد، چون نمی خواهد آنها را رسما اعدام کرده و از این امر هراس دارد، آنها را به میان زندانیان عادی و خطرناک می اندازد و برای کشتن این زندانیان، با وعده آزادی و پول از زندانیان جرائم خشن استفاده میکند. به این ترتیب هم زندانی سیاسی را از سر راه برمیدارد و هم اتهام اعدام را از گردن خودش باز میکند.»

این زندانی اضافه کرد: « از سوی دیگر زندانی عادی و عامل قتل را هم در یک دادگاه نمایشی محاکمه و به اعدام محکوم میکند. و یک جنگ و دعوای پنهان هم میان خانواده های زندانیان ایجاد کرده و آنها را به جان هم می اندازد».

درگیری در زندان مرکزی ارومیه

 خبرهای رسیده حاکی از درگیری در زندان مرکزی ارومیه و ضرب و شتم زندانیان همچنین انتقال ۴۰ زندانی به بند امن است. تلفن های زندان قطع شده است تا خبرها به بیرون درز نکند. این درگیری تا ظهر امروز ادامه داشت.

به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام به نقل از منابع موثق، امروز پنجشنبه ۲۰خرداد۱۴۰۰، متعاقب درگیریهای روز گذشته زندانیان با نیروهای گارد و سرکوبگر زندان مرکزی ارومیه امروز نیز زندانیان بندهای ۵، ۶، ۱۱، ۱۲، (۱-۲) و (۴-۳) بدلیل ندادن قرصهای متادون دست به اعتراض گسترده زدند.

زندانیان فریاد می زدند: «شما باعث معتاد شدن و بدبخت شدن ما هستید، شما ما را معتاد کردید که ما اعتراض نکنیم و …».

پس از اعتراض زندانیان ماموران سرکوبگر گارد زندان با وحشیگری تمام وارد این بندها شده و با باتوم به جان زندانیان بی دفاع افتاده و به ضرب و شتم زندانیان پرداختند و تا لحظه انتشار این خبر، حدود ۴۰ زندانی را به بند امن منتقل نموده اند.

درگیری تا حوالی ظهر امروز با شدت تمام ادامه داشت و مأموران و عوامل این زندان برای جلوگیری از درز اخبار این درگیری تلفنهای زندان را نیز قطع کرده‌اند و زندانیان امکان تماس با خارج از زندان را ندارند.

گفتنی است عوامل زندان خودشان زندانیان را به قرصهای متادون معتاد کرده اند و حالا با تحویل ندادن این قرصها به زندانیان آنها را آزار و شکنجه می دهند. روز گذشته زندانیان فریاد می زدند:«شما باعث معتاد شدن و بدبخت شدن ما هستید، شما ما را معتاد کردید که ما اعتراض نکنیم و …».

لازم به ذکر است که روز چهارشنبه ۱۹خرداد۱۴۰۰، در زندان مرکزی ارومیه، در پی تحویل ندادن داروهای زندانیان از جمله قرصهای آرامبخش متادون، ۳۰۰ نفر از زندانیان از ساعت ۸ ونیم مقابل بهداری زندان تجمع کرده و اقدام به اعتراض کردند.

اعتراض و درگیری زندانیان زندان مرکزی ارومیه و عقب نشینی عوامل زندان

اعتراض و درگیری زندانیان زندان مرکزی ارومیه و عقب نشینی عوامل زندان

زندانیان در زندان مرکزی ارومیه فریاد میزدند: شما عمدا مارا معتاد کردید که ما صدایمان درنیاید

پس از مدت کوتاهی نیروهای سرکوبگر گارد زندان با باطوم و چوب به زندانیان معترض حمله ور شده و آنان را بشدت مورد ضرب و شتم قرار دادند. زندانیان نیز در مقابل آنان ایستاده و به مقابله پرداختند.

سرانجام در ساعت ۱۲۳۰ دقیقه بعد از فریادها و اعتراض زندانیان، عوامل زندان از جمله مدیر بهداری در مقابل خواست زندانیان تسلیم شدند. رئیس زندان و رئیس بهداری به خواست زندانیان تن دادند و داروهای مورد نیاز زندانیان را به آنها تحویل دادند.

اعتراضات اجتماعی هر روز با ورود جوانان شجاع برای تحریم انتخابات بالا میگیرد


اخبار نقض حقوق بشر در ایران پنجشنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۰

 سازمان ملل گزارش سالانه دبیرکل سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر ایران ؛ این گزارش در برنامه ۴۷ امین اجلاس شورای حقوق‌ بشر در روز دوم در ۲۲ژوئن ارائه خواهد شد.

رجایی شهر- از صبح امروز پنجشنبه ۲۰ خرداد۱۴۰۰ رئیس سازمان زندانهای تهران به زندان رجایی شهر رفته و با برگزاری جلسه ای از زندانیان و خانواده های آنها گدایی و التماس رای کرده است.

ارومیه – امروز پنجشنبه ۲۰خرداد۱۴۰۰، متعاقب درگیریهای روز گذشته زندانیان با نیروهای گارد و سرکوبگر زندان مرکزی ارومیه، امروز نیز زندانیان بندهای ۵، ۶، ۱۱، ۱۲، (۱-۲) و (۴-۳) بدلیل ندادن دارو دست به اعتراض گسترده زدند. این اعتراض با ضرب و شتم زندانیان و انتقال دستکم ۴۰ تن از آنان به بند امن مواجه شد.

اردبیل- زندانی سیاسی عباس لسانی گفت در صورت جابجا نشدن یک زندانی با جرائم عادی از بند وی و همچنین در صورت عدم انتقال وی به بیمارستان علی رغم تاکید رئیس بهداری زندان اردبیل مبنی بر نیاز فوری به مراقبت های پزشکی، از صبح شنبه ۲۲ خرداد وارد اعتصاب غذا خواهد شد و این اعتصاب از صبح روز یکشنبه ۲۳ خرداد به صورت اعتصاب خشک ادامه خواهد یافت.

بلوچستان – مولانا فضل الرحمن کوهی که در تاریخ ۱۳ خرداد ماه ۱۴۰۰، پس از ۱۹ ماه بازداشت در زندان وکیل آباد مشهد به مرخصی ۱۷ روزه آمده بود قبل از پایان مرخصی به دادگاه ویژه روحانیت در مشهد احضار شد.

اهواز – به گزارش فعالان حقوق بشر در اهواز، ميلاد بحرى ۳۱ ساله،فعال فرهنگى،خبرنگار وعكاس از اهالى شهر ⁧شادگان چند روزى است كه تلفن او خاموش و حساب اینستاگرامش حذف شد و هيچگونه خبرى از او ندارند.بيم آن مى رود كه دوباره بازداشت شده است.

سنندج- امروز پنج‌شنبه ۲۰ خرداد فرانک جمشیدی فعال محیط زیست پس از احضار به شعبه ۴ اجرای احکام دادگاه سنندج بازداشت و برای تحمل یک سال حبس روانه زندان سنندج شد.

اشنویه- روز سه شنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ ، یک شهروند اهل اشنویه بنام امید طای توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران در این شهر بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.

اشنویه- روز چهارشنبه ۱۹ خرداد نیز، جعفر حسن‌پور، شهروند ۴۲ ساله اهل روستای کانی رش اشنویه پس از احضار به اطلاعات سپاه این شهر بازداشت شده است.

زندان تهران بزرگ – علی نوری زاد، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری دیماه ۹۸، چهارشنبه ۱۹ خردادماه، از زندان تهران بزرگ به مرخصی کوتاه مدت اعزام شد. آقای نوری زاد در تاریخ ۱۲ مهرماه ۹۹ بازداشت و جهت تحمل دوران محکومیت ۳ سال و شش ماهه خود به زندان تهران بزرگ منتقل شد.

تهران – دومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ناهید تقوی، سمیه کارگر، بهاره سلیمانی، نازنین محمدنژاد، مهران رئوف و الهام صمیمی، روز یکشنبه ۲۳ خردادماه، در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار خواهد شد. جلسه نخست دادگاه رسیدگی به اتهامات آن ها در تاریخ ۸ اردیبهشت‌ماه، برگزار شده بود. این شهروندان در مهرماه و آذرماه سال گذشته توسط ماموران اطلاعات سپاه بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد موسوم به بند دو الف زندان اوین منتقل شدند.

برادران افکاری ۲۸۰ روز در سلول انفرادی بند عبرت محروم از مینیمم حقوق زندانی

 با گذشت ۲۸۰ روز از حبس و نگهداری برادران افکاری در سلول انفرادی بند عبرت زندان عادل آباد شیراز، آنها همچنان تحت فشار و محروم از حداقل حقوق زندانی از جمله رسیدگی پزشکی و حق تماس هستند.

به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام ۲۰ خرداد۱۴۰۰، ۹ماه بعد از حبس برادران افکاری در سلول انفرادی زندان عادل آباد شیراز معروف به بند عبرت ( زیر زمین زندان عادل آباد شیراز یا همان بندهای دربسته) حبیب و وحید افکاری همچنان تحت فشار و محروم از حداقل حقوق زندانی هستند.

محرومیت از رسیدگی پزشکی به حبیب و وحید افکاری در حالیست که به گفته برادرشان و به گفته عفو بین الملل آنها در دوران بازداشت آسیبهای جدی دیده اند و نیاز مبرم به رسیدگی پزشکی دارند اما برغم تلاش مجامع بین المللی و پیگیری خانواده، آنها همچنان در سلول انفرادی و تحت فشار عوامل زندان و اطلاعات نگهداری می شوند.

سعید افکاری برادر این زندانیان در یک پست توییتری در رابطه با وضعیت برادرانش نوشت:

طبق نظر پزشکی قانونی، برادرم حبیب در طی دوره بازداشت در اطلاعات دچار شکستگی انگشت پا، شکستگی مچ دست جوش نخورده و پارگی کتف و برادرم وحید بر اثر خودکشی در اعتراض به شکنجه های جسمی و روحی دچار آسیب در گردن و دستش شده است. ۲۷۹روز در انفرادی هستند و هنوز اجازه درمان به آنها نمیدهند.

همچنین پیشتر از قول یک منبع مطلع آمده بود که در ملاقاتی که دو مقام عالی‌رتبه کشوری با وحید افکاری داشته اند، از او خواسته شده که هرچه آنها از او میخواهند از جمله اعتراف به قتل را برعهده بگیرد تا پس از یکسال آزاد شود در غیر اینصورت او نیز اعدام خواهد شد.

مقام کشوری خطاب به وحید افکاری: هرچی ما میگوییم قبول کن اگرنه اعدام میشوی

مقام کشوری خطاب به وحید افکاری: هرچی ما میگوییم قبول کن اگرنه اعدام میشوی

گزارشی از تهدید وحید افکاری به اعدام در ملاقات با دو مقام کشوری

سازمان عفو بین الملل در تاریخ ۱۸خرداد ۱۴۰۰ در یک بیانیه اقدام فوری پیرامون وضعیت برادران افکاری نوشت:

مأموران اطلاعات برای چندین روز سر و صورت ⁧ حبیب افکاری ⁩ را با کیسه پلاستیکی می‌پوشاندند به نحوی که وی دچار احساس خفگی شود. طبق یک گزارش رسمی مورخ ۸ آبان ۱۳۹۸، کتف چپ او از جا در رفته و آثار شکستگی در مچ دست چپ و یکی از انگشتان پا مشهود است.

مسئولان وحید و حبیب افکاری را مکررا شکنجه‌کرده‌اند تا از آن‌ها «اعتراف» بگیرند. برداران را در حبس‌ انفرادی طولانی‌مدت نگاه داشته‌اند، مورد ضربات مشت، لگد و کابل قرار داده‌اند و از طریق تهدید زندانی کردن، کشتن، تعرض جنسی یا انحا دیگر آسیب اعضای خانواده‌شان، شکنجه روانی داده‌اند.

دادگاه کیفری ۱ استان فارس به جای انجام تحقیق درباره شکایات وحید و نوید افکاری و کنار گذاشتن «اعترافات» اجباری، در رای ناعادلانه‌اش نوشت آن‌ها موضوع شکنجه را «تحت تأثیر آموزش‌های زندان و با این تصور که ممکن است با انکار واقعیت، موجبات رهایی خود را فراهم نمایند» مطرح کرده‌اند.

تحقیقات فوری و مستقل بایست درباره شکایات شکنجه برادران افکاری صورت گیرد و کلیه افرادی که مظنون به داشتن مسئولیت کیفری در این رابطه هستند باید طی دادرسی‌های منصفانه و بدون توسل به مجازات اعدام، به دست عدالت سپرده شوند.

درباره برادران افکاری:

وحید و حبیب افکاری از اواسط شهریور ماه ۹۹ همراه با برادرشان نوید افکاری به بند عبرت (زیرزمین زندان عادل آباد شیراز) منتقل شده و از تمامی حقوق زندانی اعم از درمان و تماس محروم بوده و بارها مورد ضرب و شتم و حتی تهدید به قتل قرار گرفته اند.

گزارشی هولناک از بند عبرت در زندان عادل آباد شیراز «اینجا خدا وجود ندارد»

زندانی سیاسی نوید افکاری از همین محل برای اعدام برده شد

نوید افکاری ۲۲ شهریور از همین بند برای اعدام برده شد. سعید افکاری در پست توییتری خود آخرین تماس نوید را مجددا منتشر کرده است. در این تماس نوید در انتظار انتقال به تهران بوده است اما به پای چوبه دار برده شده است.

این در حالیست که پیشتر دادستان استان فارس به خانواده افکاری گفته بود روز شنبه ۲ اسفند ۹۹ برادران افکاری به بندهای عمومی زندان منتقل خواهند شد و سپس در مورد حق مداوای آنها تصمیم گیری خواهد شد. اما با گذشت بیش از ۳ ماه از این قول هیچ اقدامی صورت نگرفته و آنها همچنان محروم از حق تماس و درمان در زیرزمین زندان عادل آباد شیراز معروف به بند عبرت محبوس هستند.

خانواده افکاری بعد از اعلام دادستانی بارها پیگیری کرده و خواستار انتقال فرزندانشان به بند عمومی شدند اما هیچ اقدامی صورت نگرفته و پاسخی نیز دریافت نکرده اند.

نوید و وحید افکاری در تاریخ ۲۶ شهریورماه ۱۳۹۷ و حبیب افکاری در تاریخ ۲۲ آذر ۱۳۹۷ در رابطه با اعتراضات سراسری مرداد ۹۷ بازداشت شدند. آنها در جریان بازجویی‌ها برای اخذ اعتراف بارها مورد ضرب و شتم و شکنجه های قرون وسطایی قرار گرفته‌اند.

هر سه برادر در دادگاه انقلاب و دادگاه کیفری شیراز مورد محاکمه قرار گرفتند. به موجب رای دادگاه نوید افکاری به ۲ بار اعدام، ۶ سال و ۶ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق، وحید افکاری به ۵۴ سال و ۶ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق، حبیب افکاری به ۲۷ سال و ۳ ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدند.

وحید افکاری سنگری، فرزند حسین، متولد ۱۳۶۴، مجرد و گچکار است. وی همراه با برادرش نوید در تاریخ ۲۶ شهریور ۱۳۹۷دستگیر شد. او در آگاهی شیراز بشدت مورد شکنجه قرار گرفت تا به دروغ اعتراف کند.

حبیب افکاری سنگری، فرزند حسین، متولد ۱۳۷۰، متاهل و جوشکار است. وی در تاریخ ۲۲ آذر ۱۳۹۷بازداشت و تحت شکنجه قرار گرفت.

نوید افکاری به شکل شتابزده و وحشیانه ای روز ۲۲ شهریورماه ۹۹، اعدام شد.  

کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام از همه ارگانهای حقوق بشری و بین المللی می خواهد برای نجات جان این دو برادر اقدام کرده و نگذارند بیش از این برادران افکاری و خانواده آنها تحت فشار و شکنجه های روحی و جسمی قرار بگیرند.

محمد ابولحسنی و سجاد شاکری

به گفته منابع آگاه به اطلس زندان‌های ایران، جلسه رسیدگی به پرونده مربوط به درگیری میان کیوان امام‌وردی و دو زندانی سیاسی در شعبه ۳ بازپرسی د...